Life Coach van het Noorden
Hoofd vs. Hart
In deze tijd is het soms niet makkelijk om hoofd en lichaam samen te laten denken, of … voelen, of allebei. We worden door ons werk, onze opleiding, de vragen uit onze omgeving soms erg ‘hoofdig’ en zijn dan het contact met onze onderbuik, onze intuïtie kwijt. Of onze gevoelens nemen verward de overhand omdat we ze te lang genegeerd hebben. Zolang alles ‘op rolletjes’ loopt en je binnen je mogelijkheden blijft is er niets aan de hand. Maar zodra de uitdaging te groot, de druk te hoog of het negeren van je innerlijk teveel wordt, ervaar je dat soms als een onoplosbaar probleem. Misschien zelfs wel iets dat je met enige regelmaat ‘overkomt’. En dat kan iedereen ‘overkomen’. Al lijkt het soms onoverkomelijk, het is niet iets om je bij neer te leggen. Er is iets aan te doen.
We leren soms ’te goed’
We zijn lerende wezens en we leren soms iets ’te goed’ als het erop aankomt. Gedrag of keuzes die op het moment dat je ze voor het eerst leert, ècht op dat moment, de beste optie waren in jouw ogen. Vaak ontstaan zulke heftige leermomenten die in je systeem worden gebakken op momenten waar het erom spant. Bijvoorbeeld: je ouders gingen scheiden, je werd gepest, je werd door de groep afgewezen, je kreeg een ongeluk, misbruik, je viel als jong kind in een koud zwembad zonder dat je al kunt zwemmen, je bent uitgezonden geweest naar een oorlogsgebied. ik noem maar eens een paar dingen die ik in mijn praktijk zie langskomen. Vaak voor diegene die het heeft meegemaakt zeer heftige gebeurtenissen. (Dat hoeft op de omgeving trouwens helemaal niet zo over te komen). Die leermomenten komen soms weer boven in nieuwe situaties waar het spannend wordt. Maar ze zijn dan soms niet meer van toepassing, maar omdat het zo diep in je systeem zit gaat dat vanzelf en ervaar je vaak geen keuze. Dat uit zich bij sommigen in machteloosheid, lethargie, lusteloosheid, jezelf niet meer kennen, oncontroleerbare woedeaanvallen, richtingsloosheid, depressie, zwaarmoedigheid, negativiteit, noem maar op. Niet zo’n mooi lijstje dus.
Sommigen die zich niet in dit lijstje herkennen, herkennen misschien dit, over-presteren, negeren, struisvogelpolitiek, compenseren, mooi-weer-spelen. Dan lijkt het misschien voor jezelf helemaal prima te gaan en toch val je dan soms in een gat. Ook dan geen reden bij de pakken neer te zitten.
De oplossing …
Is die er dan? In mijn ervaring is er één gemene deler in de oplossing voor iedereen die ik als coach heb ontmoet: Een dieper contact met jezelf.
‘In contact met jezelf kan alles, zonder contact met jezelf kan niets’
(vrij vertaald naar een uitspraak van Milton Erickson).
Alle methoden die ik gebruik en voordoe bevorderen het contact met jezelf. En in het geval van familie-opstellingen zelfs het contact met de energie en onbewuste kennis uit de generaties voor je.
Hoe werk ik …
Sinds 2004 houd ik me met coaching (als Life Coach) bezig. Mijn gereedschapskist heb ik daarbij steeds verder uitgebreid met nuttige technieken. Begonnen ben ik met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren, de studie van drie succesvolle therapeuten), vervolgens heb ik daaraan toegevoegd: therapeutische hypnose, familie-opstellingen (systemisch werk), EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing), haptonomie/lichaamswerk en verhalentechniek. Maar wat mij als Life Coach typeert is vooral een volle aandacht voor jou als persoon. Of je nu alleen komt, met je partner, je ex-partner of met je kind.
Contact
Wil je direct met coaching beginnen of wil je een gesprek met mij over wat coaching voor jou kan betekenen, vul dan onderaan de pagina je naam en e-mailadres in en ik neem z.s.m. contact met je op.
Met hartelijke groet,
Coach Chris
Coach Chris, Life Coach sinds 2004
Visvliet . Roderwolde