Als ondernemer was ik dag en nacht met mijn bedrijf bezig. Althans in mijn hoofd. Ik vond het lastig goed te ontspannen als ik vrij was en om met mijn gedachten volledig bij mijn dochter te zijn als we een spelletje deden bijvoorbeeld. Met NLP en hypnose heeft Chris mij geholpen. Al na één afspraak merkte ik een groot verschil, ik kon me veel beter ontspannen en had de rust weer gevonden.

Karla

Na een paar gesprekken kreeg ik een veel beter perspectief op mijn werk en mijn eigen ontwikkeling en heb ik het pad vooruit weer ingezet.

Jan-Pieter

Ik zat nogal vast in mijn werk en had het gevoel dat er geen vooruitgang meer mogelijk was. Met Chris heb ik vooral gekeken naar wat ik in mijn werk belangrijk vind. En daar bleek dat ik sommige dingen deed vanuit het negatieve. Na dat met oefeningen recht te hebben gezet waren we gauw klaar. Ik vond een fijnere baan. Ik zat zoveel beter in mijn vel dat het bijna automatisch ging.

Sonja

Iedere week bij ons weekoverleg schoot ik helemaal vast. Omdat ik wel open sta voor nieuwe dingen stelde Chris therapeutische hypnose voor. Eigenlijk is het gewoon beter contact maken met jezelf. Na twee sessies zat ik iedere maandagochtend weer normaal in de vergadering.

Robin

Foto: Tec, E. Stromberg

ik wil contact

Jullie eigen Bedrijfscoach

Hoge pieken, diepe dalen …

Iedereen herkent het wel. De weg van groei en uitdaging kent soms hoge pieken en diepe dalen. Als ondernemer en manager probeer je je mensen de handvatten te bieden om daarmee om te gaan. En soms loop je zelf of een van je teamleden ergens tegenaan dat te groot lijkt om binnen het bedrijf op te lossen. Iedereen heeft blinde vlekken die hem of haar onmachtig kunnen maken (ook deze coach). Dat hoeft niet eens een zeer spannende situatie te zijn maar kan soms door de meest kleine, triviale gebeurtenissen ontstaan.

Jan-Pieter:

“Na een paar gesprekken kreeg ik een veel beter perspectief op mijn werk en mijn eigen ontwikkeling en heb ik het pad vooruit weer ingezet.”

Soms ziet het er dan uit als een onoplosbare kluwen. Dat klopt voor een deel, want datgene waar je geen overzicht over hebt, waar jouw (of lees zijn of haar) bril niet voor is toegerust, lijkt ook onontwarbaar. Mijn ervaring is echter dat zelfs deze ongelooflijk ingewikkeld lijkende problemen of dynamieken vaak best makkelijk op te lossen zijn. Als mensen echt contact gaan maken met hun on(der)bewuste en daarmee hun ingesleten patronen overstijgen is de oplossing vaak bijzonder dichtbij. En is de oplossing eenmaal geleerd, dan is het probleem vaak niet meer ’te doen’.

Maar blijf je een probleem vaak te lang doen dan zijn de gevolgen soms niet zo prettig. Van minder werkvreugde tot teruglopende resultaten tot uiteindelijk mensen in een ‘burn-out’ en soms zelf hele uitgebluste bedrijven of teams.

Eén-op-één coach in bedrijf … geeft lucht en ruimte …do-not-disturb

Door alle mensen in een bedrijf  toegang te geven tot een bedrijfscoach schep je de mogelijkheid tot ‘lucht’ en ‘ruimte’. Als bedrijfscoach werk ik geheel vertrouwelijk. Soms hoef ik zelf niet eens (inhoudelijk) te weten wat er bij iemand speelt om toch met de juiste vragen en oefeningen tot de goede oplossing te komen. Dat is erg fijn voor de betrokkenen omdat veel problemen die zich op de werkvloer gaan uiten een persoonlijke voedingsgrond hebben. In die zin zijn werk en privé onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel openheid bijzonder goed kan werken om ruimte te creëren op alle niveaus, blijft het initiatief en de controle over openheid en de mate daarin altijd bij degene die wordt gecoacht. Achter de ‘coachingsdeur’ is alles vertrouwelijk.

 

Sonja:

“Ik zat nogal vast in mijn werk en had het gevoel dat er geen vooruitgang meer mogelijk was. Daardoor voelde ik me slecht en dat werd steeds erger, bijna als een burn-out. Met Chris heb ik vooral gekeken naar wat ik in mijn werk belangrijk vind. En daar bleek dat ik sommige dingen deed vanuit het negatieve. Na dat met oefeningen recht te hebben gezet waren we gauw klaar. Ik vond al snel een fijnere baan. Ik zat zoveel beter in mijn vel dat het bijna automatisch ging. Zelfs hij was verbaasd dat het zo snel kon gaan.”

Bespaar op ellende, negatieve energie en kosten. Preventie loont …

Zodra je hebt meegemaakt wat een burn-out kost, dan weet je dat preventie loont. Zowel voor de werkgevers als diegene met een burn-out zijn de kosten immens. Een burn-out bestaat meestal uit genegeerde, uit de rails gelopen problemen die te lang hebben mogen doorsudderen.

Als je je mensen de tijd en ruimte geeft om met een coach te praten op het moment dat het probleem nog als ‘uitdaging’ te classificeren valt, dan heb je het heft nog in eigen hand. Maar ook als de fase van een volledige burn-out bereikt is, zijn de te behandelen vraagstukken niet onoverkomelijk. Het probleem is dan wel vaak dat er al veel destructieve krachten aan het werk zijn gegaan, zoals een verstoorde arbeidsrelatie, verlies van werklust, verlies van output en dat de kluwen van problemen nog onoverzichtelijker is geworden. Niets om voor weg te lopen, maar hier blijft gelden dat voorkomen beter is dan genezen.

Robin:

“Iedere week bij ons weekoverleg schoot ik helemaal vast. Omdat ik wel open sta voor nieuwe dingen stelde Chris therapeutische hypnose voor. Eigenlijk is het gewoon beter contact maken met jezelf. Na twee sessies zat ik iedere maandagochtend weer normaal in de vergadering.”

Een burn-out van een hoog-opgeleide medewerker kost gemiddeld zo’n 90.000 euro (Bron: Nationale Zorggids). En dan stel ik ook nog, de aandacht die het kost om je vastgelopen teamlid te begeleiden, vervanging te zoeken, enzoverder, neem veel van je positief gerichte energie in beslag en maakt je als baas en organisatie deels vleugellam. Door één-op-één coaching aan te bieden ben je veel van deze problemen voor, kiezen mensen het pad dat het best bij hun past (soms buiten de organisatie), maar is het verloop organischer en zul je minder worden overvallen door vastlopers. En dat geldt trouwens zowel voor medewerkers als management.

Ook voor de bestuurskamer en teams …

Ook voor teams en directies/boardrooms ben ik beschikbaar als coach. Ook voor die wringende, zuigende, we-moeten-elkaar-niet-meer (’the band’-valt-bijna-uit-elkaar) situaties. De vergelijking met relatietherapie is snel gemaakt maar die vlieger gaat maar deels op, want hier bestaat de dynamiek uit vaak meer dan twee personen. Mijn ervaring is dat het vooral draait om wat er niet wordt uitgesproken, dat wat taboe is en dat wat gevoelig ligt.

Een belangrijke kijkpunt is om ook eens na te gaan of die persoonlijke kant echt uit het hier en nu van de dagelijkse bedrijfsvoering komt, of dat mensen dynamieken inbrengen uit het systeem van herkomst. In mijn ogen is dat laatste onvermijdelijk, het gaat alleen wringen als verschillende dynamieken op elkaar gaan botsen zonder wederzijds begrip. Vaak wordt zoiets ook niet herkend en bewust waargenomen. Door te laten zien wat er speelt qua team-dynamiek en daarbij ook de ogen open te houden voor de persoonlijke kant. Persoonlijk wordt het en daarvoor moeten sommige mensen nog wel eens een drempel over in de context van een bedrijf. Het start altijd bij wederzijds vertrouwen en het inzichtelijk maken van het startpunt zoals het nu is. Van daaruit kunnen we verder werken. Met een positieve intentie en wederzijds begrip komen de resultaten dan soms bijzonder snel.

Bedrijfsdynamiek, teamdynamiek. Wie neem je aan, wie niet …

Wat ik heb geleerd in mijn opleiding familieopstellingen (Bert Hellinger Instituut, Middelbert), is dat we de dynamieken uit onze families in ons meedragen. Dus ook in ons dagelijks werk, met als zijn positieve en soms ook minder positieve effecten. Bedrijven en teams ‘draaien’ erop. Sollicitanten worden daar wel of niet op aangenomen. Teamleiders en managers wel of niet aangesteld.

Maar wat als het vastloopt …

Dan kan het misschien handig zijn de onderliggende energie (die bijna niemand geheel en bewust ziet) boven tafel te krijgen. Een organisatieopstelling geeft dit inzicht wel en kan vastgelopen teams weer tot leven brengen, teams in beter contact brengen met hun missie en doelstellingen en door het inzichten die het de teamleden geeft mensen een duidelijker perspectief bieden.

Tarieven voor Bedrijfscoaching

 
Tijdsduur
Tarief (incl. BTW)
Spreekuur ‘Jullie eigen Bedrijfscoach’
4 uur per maand
€  500 per maand
Board room sessie
4 uur
€ 600 (bij mij)
€ 750 (bij jullie)
Coaching Traject teamlid/medewerker 3 tot 5 sessies (van 2 tot 3 uur),
met telefonische backup
en nazorg
 € 990
Team Training
4 uur
€ 600 per dagdeel per trainer
Reiskosten
In overleg
In overleg
Gereduceerd tarief voor Startups (max. 1 per kwartaal)
In overleg
In overleg

Technieken

In mijn werk gebruik ik:

  • NLP
  • verhalen
  • systemisch werk / familieopstellingen
  • lichaamswerk
  • EMDR

Klik op ‘Ik wil contact’  en vul je naam en e-mailadres in …

… en ik neem z.s.m. contact met je op. Tot gauw!

 

P.S. Je kunt ook eens deze blogs lezen over mijn benadering in bedrijven

Training ‘Personal Impact’ in Turkije

De winst van een voorkomen burn-out


Coach Chris, Bedrijfscoach sinds 2004
Visvliet . Roderwolde

Foto Deurlabel: Hard Rock Hotel

Flessenpost

Meld je hier aan voor mijn Flessenpost en ontvang nieuws, inzichten, tips en tricks.

Vul hieronder je naam en e-mailadres in of bel: 050 - 318 90 90