Als ondernemer was ik dag en nacht met mijn bedrijf bezig. Althans in mijn hoofd. Ik vond het lastig goed te ontspannen als ik vrij was en om met mijn gedachten volledig bij mijn dochter te zijn als we een spelletje deden bijvoorbeeld. Met NLP en hypnose heeft Chris mij geholpen. Al na één afspraak merkte ik een groot verschil, ik kon me veel beter ontspannen en had de rust weer gevonden.

Karla

Toen ik na de 2e keer naar huis reed had ik een totaal gevoel van rust en kalmte, dat echt dagenlang aanhield. Het is inmiddels wel weer deels weggezakt maar toch is er nog steeds een kern van overgebleven. Ik voel me sterker. Het lijkt allemaal vrij simpel en klein wat er gebeurd, maar met groot effect.

Petroeska

Na een paar gesprekken kreeg ik een veel beter perspectief op mijn werk en mijn eigen ontwikkeling en heb ik het pad vooruit weer ingezet.

Jan-Pieter

In de klas sprong hij soms uit elkaar en gooide met dingen. De juf werd helemaal gek. Dat wou hij niet, maar het leek alsof hij niet anders kon. We zijn twee keer bij Chris geweest. Al na de eerste keer snapte Wesley hoe het in zijn hoofd werkt. Na de tweede keer had hij er zelf controle over. Nu voelt hij zich niet meer 'raar' en gaat het erg goed met hem.

Gemma, moeder van Wesley (7)

Ik heb meer rust gekregen. Ik kan beter de problemen daar laten waar ze horen. Dat voelt fijn en ik zie dat de ander er mee aan het werk gaat i.p.v. dat ik ga 'rennen en redden'. Dat geeft me rust. Een heel fijn gevoel.

Heleen

Mijn vrouw had me een ultimatum gesteld, ik was teveel met mezelf bezig. Maar ik kon niet aan haar wens voldoen. Als laatste strohalm toch maar een coach gezocht. Al na een paar sessies merkte ik een groot verschil, ik kon me veel beter ontspannen en was weer in contact met mezelf. Had nooit gedacht dat ik zo in cirkeltjes kon blijven ronddraaien.

Bert

Ik zat nogal vast in mijn werk en had het gevoel dat er geen vooruitgang meer mogelijk was. Met Chris heb ik vooral gekeken naar wat ik in mijn werk belangrijk vind. En daar bleek dat ik sommige dingen deed vanuit het negatieve. Na dat met oefeningen recht te hebben gezet waren we gauw klaar. Ik vond een fijnere baan. Ik zat zoveel beter in mijn vel dat het bijna automatisch ging.

Sonja

Een gevoel van rust van binnen. Het weer samenvallen met mezelf. Gevoelens naar boven gehaald en weer weg laten vloeien.
Chris coacht integer, puur gericht op mijn beleving. Heel bijzonder. Ik kreeg een sereen gevoel dat dagen aanhield na de coaching, een bijzondere ervaring. (februari 2019)

Bettie

Coaching met Chris heeft mij overzicht, rust en richting gebracht. Het was voor mij een groot kado na een lange periode waarin ik niet in balans was met mijzelf en mijn omgeving.

Marcel

Vroeger skiede ik vanzelf op de automatische piloot. Ik liet me gewoon gaan en mijn lichaam deed de rest. Totdat ik een auto-ongeluk kreeg. Ik kon niet meer vrij skiën en autorijden, en niet zonder heftige emoties. Ik ben zelf nogal sceptisch maar door één sessie met hypnose en een stel oefeningen voor mezelf smolt de angst weg en voel ik me weer vrij.

Eileen

Iedere week bij ons weekoverleg schoot ik helemaal vast. Omdat ik wel open sta voor nieuwe dingen stelde Chris therapeutische hypnose voor. Eigenlijk is het gewoon beter contact maken met jezelf. Na twee sessies zat ik iedere maandagochtend weer normaal in de vergadering.

Robin

Chris coacht in een huiselijke sfeer. Ik voelde mij daardoor meteen op mijn gemak. Hij nam me daarnaast 'mee op reis' naar mijn onderbewuste. Hierdoor kwam ik dichter bij mezelf te staan en groeide mijn zelfvertrouwen. Nu kan ik goed mijn grenzen aangeven en ik heb rust in mijzelf gevonden. Chris, bedankt!

Marieke

ik wil contact

FAQ – of stel hier je eigen vraag …

Hieronder een paar van de meest gestelde vragen (FAQ – Frequently Asked Questions) die ik ooit heb gekregen over mijn werk met daarbij mijn antwoorden. Maar je kunt sinds kort ook je eigen vraag hier stellen en dan antwoord ik zo spoedig mogelijk (zie formulier onderaan).

Wat is NLP?

NLP, wat zeg je? NOP, NLB? Wat is dat eigenlijk. Voor sommigen al lang gesneden koek, zelfs al gebruiken veel mensen het voor hun gevoel toch weer te weinig. Net als het eten van voldoende groente, zeg maar.

Dus vooruit, wat is NLP?
– N = Neuro,
– L = Linguïstisch,
– P = Programmeren

Drie keer mijn kijk op wat het is.

1. Een gereedschapskist met de meest nuttige psychologische technieken en oefeningen

NLP is ontwikkeld door psychologen en taalkundigen (linguïsten, zie hier de L). Ze stelden zichzelf de vraag; waarom zijn sommige therapeuten zo succesvol bij bijna al hun klanten en sommige maar bij een klein deel van hun klanten. Als wetenschappers gingen ze dat onderzoeken, en omdat iedere wetenschapper natuurlijk vast zit in zijn eigen gebied keken deze heren (Bandler, Grinder en Pucelik als voornaamsten) naar de taal van die succesvolle therapeuten. Maar gelukkig keken ze ook verder dan hun neus lang was en gingen ze op iedere mogelijke manier de technieken nabootsen van deze drie (in hun ogen) meest succesvolle therapeuten (Virginia Satir, Milton Erickson, Fritz Perls en nog paar anderen).

Wat bleek, de door deze therapeuten aangehangen theorieën gaven niet de doorslag, wel hun vermogen om hun klanten in diep contact te brengen met hun onderbewuste, het juiste type vragen te stellen (oftewel de door de cliënten voor waar aangenomen uitspraken te bevragen).

Door precies uit te pluizen wat deze drie deden hebben Bandler, Grinder en Pucelik technieken uitgewerkt die iedereen met de juiste intentie kan leren. Heel democratisch, heel fijn, heel toegankelijk

2. Modelleren, leren van een ander door in zijn/haar huid te kruipen

Eigenlijk heb ik net al uitgelegd wat het is. Je leert iets wat je graag wilt leren omdat dat belangrijk voor je is. Dat doen we eigenlijk al van kinds af aan. Met poppen spelen, met auto’s, papa en mama nadoen. Zo deden Bandler en Grinder deze drie therapeuten na en maakten ze daar technieken en oefeningen van. Zo werd het nadoen van Satir, Erickson en Perls opeens een stuk eenvoudiger. Maar belangrijk blijft dat je het met dezelfde houding en intentie doet als zij om het echt te laten werken.

3. Een brok positivisme, totdat het je keel uit komt misschien ….

Als mensen met NLP in aanraking komen dan gaat er vaak een wereld voor ze open. En daar worden ze blij van. En waar je blij van wordt dat draag je uit. Het lijken soms wel mensen op een missie om jou ook maar te bekeren. (Het is toch geen sekte hoop ik. Ik kan je gerust stellen, dat is het niet.)

Hoe verklaar je nou die hosanna stemming. Schijnbaar zijn we met velen zo de weg van onszelf kwijtgeraakt dat zoiets simpels als NLP een bijzonder diepe indruk maakt. Prima toch. Soms merk je bij anderen die daar nog nooit van hebben geproefd een gezonder allergie. Ook prima. En soms denk ik ook een beetje jammer. Want eigenlijk gun ik het iedereen om ook gewoon zelf te bepalen en te wegen wat NLP (of gewoon de simpele technieken daaruit) voor jou kunnen betekenen. Zonder eerst de allergie voorbij te moeten.

Wat zijn Familie Opstellingen (of Systemisch Werk)?

Hoe werkt het?

Hoe het precies wetenschappelijk onderbouwd werkt weet niemand. Tsja, als bijzonder sceptisch aangelegd persoon (nog net geen lid van de bond tegen kwakzalverij) had ik hier bijzonder veel moeite mee. Dat komt ook omdat ik nogal een ‘hoofdig’ persoon was (let op het woord was). Ik probeerde mijn leven te leiden vanuit mijn hoofd, met ook alle minder positieve gevolgen die dat heeft. De meeste mensen zeggen, doe maar eens mee, the proof of the pudding is in the eating. Maar dat is ook zowat. Moet je aan iets mee gaan doen zonder dat iemand er ook maar iets zinnigs over weet te vertellen.

Mijn kijk op familie-opstellingen: We leren bewust (met je hoofd zeg maar) en we leren vooral bijzonder veel onbewust. We leren zo functioneel en handig gedrag en vooral ook houdingen, en soms is dat gedrag niet meer functioneel en absoluut niet handig of zelfs schadelijk.

De theorie zegt dat we proberen ons familiesysteem te beschermen, te laten overleven. Dat betekent dat we als individueel persoon gedrag overnemen en soms ook compenseren voor wat er te weinig is. Dat kan prima zijn en soms werkt het voor die persoon (jij dus) helemaal niet meer. Door jezelf en je familie op te stellen (kan met anderen, met playmobil poppetjes, met lapjes stof of papier) wordt de energie blootgelegd in je familie (je kunt hier ook organisatie, bedrijf of loopbaan lezen). Hoe verhouden de leden in het systeem zich toe elkaar. Zit iedereen in de natuurlijke orde. Valt er iets buiten, wordt iets niet gezien, wordt iets gecompenseerd, leeft iemand het leven van iemand anders. En ga zo nog maar even door.

Wanneer het werkt. Als je een probleem hebt wat je eigenlijk niet kunt koppelen aan je eigen levensgeschiedenis, dus de dingen die je in je eigen leven hebt meegemaakt. Dan kun je eens onderzoeken of je het probleem niet hebt ‘geërfd’ uit je familie. En beter nog of je in je eigen leven geen stap kunt maken om hier iets aan te doen zonder je systeem te verloochenen. En verder; om het te snappen moet het het gewoon eens doen.

Wat is (therapeutische) hypnose?

Hypnose is in contact komen/zijn met je onderbewuste. Daarmee hebben we gelijk weer een vaag, ‘Wat is je onderbewuste”?

Wat is je onderbewuste?

Je onderbewuste is dat deel van je lichaam (dus niet alleen je hoofd) waar kennis en leerervaringen zitten opgeslagen voor gedragingen die je ‘automatisch’ uit voert. Voorbeelden zijn:

– ademen
– onderbuik gevoel
– autorijden op de automatische piloot, vaak op een bekende routes, en dan later niet meer kunnen bedenken hoe je bent gereden
– hoe je reageert in een panieksituatie (kan per situatie verschillen)
– verslavingsgedrag (kan van alles zijn)
– etc. etc.

Nog een keer, wat is dan hypnose?

Door je bewuste (je denkmachine, je rekeneenheid) een beetje te omzeilen met bepaalde technieken kun je contact maken met je onderbewuste en daar mee praten/communiceren. De technieken die dat mogelijk maken vallen voor mij onder hypnosetechnieken. Het mooie is dat veel mensen denken dat een ‘ander’ dat bij jou kan doen zonder dat je daar invloed op hebt. Goede hypnotiseurs hebben echt invloed, maar dat hangt er heel erg vanaf in welke mate degenen die ze ‘hypnotiseren’ daar open voor staan. Jouw onbewuste veiligheidsgrenzen zouden je ook op het podium bij Rasta Rostelli redden als het brandalarm afgaat. Het negatieve gevoel dat bij veel mensen die voor de lol gehypnotiseerd zijn kan optreden ontstaat vooral omdat ze achteraf belachelijk worden gemaakt door hun vrienden, familie of kennissen. Of dat ze dat wat op het podium ok voor ze was, achteraf toch in een minder positief daglicht gaan zien. Ik ben daarom ook geen grote fan van hypnose voor de lol, en ik doe dat dan ook niet.

“Mijn doel is mensen meer mogelijkheden te geven en ze zelf aan het roer te laten staan.”
Coach Chris

Wat is dan ’therapeutische hypnose?

Dat is het toepassen van hypnose-technieken om in contact te komen met je onderbewuste omdat zowel jijzelf als de coach die je het ingeschakeld denken dat daar de oplossing ligt voor jouw probleem. Dan kan zijn een irrationele angst die maar niet weg gaat. Een fobie die je dwars zit. Ander gedrag dat je eigenlijk zelf slecht kan verklaren en voor je gevoel ook buiten jouw invloed valt maar dat toch meer en meer onhandig voor je wordt.

Een ander aspect van therapeutische hypnose is dat de hypnose-coach jou suggesties aan de hand (in contact met je onderbewuste) die je kunnen helpen om je probleem van een andere kant te zien en je meer mogelijkheden te geven voor het oplossen ervan. Dat is het uitgangspunt van hypnose zoals ik het zelf gebruik. En ik zeg tegen al mijn klanten, jij bent en jij blijft zelf de baas.

Raak ik alle controle kwijt tijdens een sessie?

Goede vraag, die krijg ik vaak. Vooral omdat mensen hypnose kennen van Rasta Rostelli ‘doe een kip na’ op TV. Het antwoord is, nee. Tijdens een sessie kom je in een zeer diep contact met je onderbewuste. Voor je hoofd voelt dat als verlies van controle maar eigenlijke geef je de controle weer eens waar die heel goed thuis is. Bij je onderbewuste. Soms gebeurt dit je ook wel eens zonder dat je er bewust voor gaat zitten in een hypnose-sessie. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden of TV-kijken. Je weet dan niet meer bewust waar je naar keek of hoe je ergens naar toe reed.

Wat is EMDR

Staat voor

Eye Movement Desensitizing and Reprocessing.

Te gebruiken als

Als je een heftige ervaring hebt gehad (voor jou heftig, wat de omgeving ervan vind is niet zo van belang in dit geval) die op een bepaalde manier nog een grote invloed heeft in je leven doordat je overdreven bang bent geworden, je blokkeert of een deel van jezelf uitschakelt.

De theorie (naar analogie van de computer)

De heftige ervaring (of de herinneringen daaraan) bevind zich nog steeds in je werkgeheugen en is niet verwerkt en netjes opgeslagen op je harde schijf. Doordat je werkgeheugen daarmee belast is, kunnen heftige (beeld-)herinneringen je blokkeren in het doen van je dagelijkse dingen. Met de techniek van EMDR wordt je werkgeheugen zo intensief gebruikt door je ogen de vingers van de therapeut te laten volgen dat deze niet anders kan dan de gebeurtenis opnieuw te beoordelen en een plek te geven in je lange-termijngeheugen. Als dit proces een aantal keren is doorlopen is wordt je bevrijd van de blokkades en zul de heftige gebeurtenis beter hebben verwerkt.

Techniek

EMDR kan op verschillende manier. Door met je ogen de vingers van de coach te volgen. Het kan echter ook met een koptelefoon en piepjes afwisselend in beide oren, of met aanraking door op de knieën te tikken. Het is maar net wat bij jou het beste werkt.

 

Chris, ik heb ook een vraag! Stel hem hier …

Geen velden gevonden.

 

Coach Chris, Life Coach sinds 2004
Visvliet . Roderwolde

Flessenpost

Mijn blog met de laatste inzichten, tips en tricks.

Vul hieronder je naam en e-mailadres in of bel: 050 - 318 90 90