De winst van een voorkomen burn-out
Delen:
In Nederland hebben meer dan 500.000 mensen (volgens het CBS 13% van alle werkenden) burn-out-achtige klachten. En als je echt alle kosten, echt alle kosten, van een burn-out op zou tellen, dan zou je er echt meer aan doen om het te voorkomen. En dan bedoel ik niet alleen de werkgever, maar vooral ook degene die de burn-out uiteindelijk heeft. Of beter gezegd overkomt, want zo komt het meestal over op jou als je zulke klachten zou hebben.
Kosten van een burn-out
Een burn-out kost gemiddeld 90.000 euro (bron: Nationale Zorggids). En dan komt daar ook nog bij, de aandacht die het kost om je vastgelopen teamlid te begeleiden, de zorgen die iedereen zich maakt, vervanging te zoeken en de geldzorgen nemen veel van je positief gerichte energie in beslag en maakt je als baas/teamleider/organisatie deels vleugellam.
Maar voor de mens die het betreft is het nog erger. Niet meer kunnen werken geeft daarbij een extra klap. Het verlies van kracht, energie en daarbij ook nog het verliezen van je werk en je contacten met collega’s. En ook thuis kun je niet veel meer. Als je een partner en/of kinderen hebt zal dat ook op hun een grote weerslag hebben. Alsof je niet meer gewoon als mens kunt functioneren.
Wie lopen er risico
In het kort:
- de opkroppers
- de minder assertieven
- de bereidwillige werkwilligen (vaak ook jongen ambitieuze vrouwen)
- de verantwoordelijken die te veel dragen
- teamleden die onzeker zijn
- ouders met jonge kinderen
- mensen met problemen in hun privé-leven (bijv. schulden, rouw of een scheiding)
Maar goed, hoe weet je of je zelf risico loopt of een van je teamleden of medewerkers. Dat is best eenvoudig te achterhalen. Een hele goed (maar ook uitgebreide) die ik vaak gebruik is die het Fond Psychische Gezondheid. Die geeft goed aan waar het aan scheelt en geeft ook direct tips voor verbetering. Zo kun je in kaart brengen hoe je er zelf voor staat of iemand uit je omgeving.
Voorkomen is beter …
Echt waar. Als mensen eenmaal in een volledige burn-out zitten dan wordt hun penibele situatie vaak versterkt doordat ze de controle op andere vlakken in hun leven ook niet meer hebben. Eenmaal diep in de put kost het soms erg veel tijd om de negatieve effecten zoals het gebrek aan energie, zelfvertrouwen en levensrichting weer te herstellen. Vandaag mijn oproep aan iedereen om en beter voor jezelf te zorgen, maar ook voor beter op elkaar te letten en vroege symptomen aan te kaarten. Daar is er nog veel aan te doen. En een burn-out is het echt waard om te voorkomen. Maar goed dat is een mooi geconstateerd maar hoe voorkom je het.
Wat kunnen we er aan doen
- Laat je (mensen) testen op aanleg voor een burn-out en blijf dit regelmatig doen
- Als je iemand langzaam ziet af takelen (let op de gezichtsuitdrukking en energie) maak het bespreekbaar en regel hulp
- Door regelmatig een coachings-spreekuur aan te bieden waar mensen vertrouwlijk naar toe kunnen
- Een hoe-gaat-het-gesprek met een kopje koffie erbij en ruimte in de agenda om hiervoor de tijd te nemen
- Door je voelsprieten goed te gebruiken richting teamleden/collega’s.
Zo kun je veel van deze problemen voor zijn. en als er iets speelt …
- Doe er iets mee. Pappen en nathouden gaat dan echt niet helpen.
Want pakezels in iedere organisatie hebben vaak een klankbord of spiegel nodig om te kunnen merken hoe ze er voor staan. En anders gaan ze trouw door … totdat de koek gewoon op is.
En de winst …
De winst is een groter gevoel van veiligheid binnen je organisatie. En in een veilige organisatie kunnen mensen zichzelf zijn en meer geven.
Wil je je ei kwijt …
Je kunt altijd vrijblijvend contact (zie onderaan de pagina) opnemen voor overleg over jouw persoonlijke situatie of voor een aanpak voor jouw team of bedrijf. Of check eens mijn pagina’s voor:
Coaching voor Professionals, Managers en Ondernemers
Coach Chris, Life Coach sinds 2004.